Biztos, hogy kell egy lektor? Minek, hiszen ez túl drága! – 1. rész

Sokszor volt már szó itt a lektori és szerkesztői munkáról, sok kérdés is elhangzott ezzel kapcsolatban. Pár hete ígértem nektek egy cikket, hogy miből is áll a lektorálás, illetve a szerkesztői munka. Egyáltalán kell – nem kell, miről szól, hogyan zajlik?

A cikket eredetileg két részből állónak terveztem, így is indítottam, de végül annyi plusz gondolat és szempont merült fel utólag, hogy végül három cikk lett belőle. Az első részben a korrektúra vagy lektorálás alapjaiba kaphattok betekintést, illetve egy példából látható lesz, hogyan dolgozom. A második részben pedig inkább a szerkesztői munka menetét fogom ismertetni. A harmadik részben pedig rátérek kismértékben a formai szerkesztés sajátosságaira és megosztok néhány alapgondolatot a munka egészével kapcsolatban.

„Te Atya ég, mi kerül ezen ennyibe?!” – kérdezik tőlem sokszor felháborodottan.
Nagyon sokszor kapom meg a fenti kérdéseket és megállapítást egy-egy árajánlatkérés után, vagy csak úgy általában, ha kiderül, mivel foglalkozom. Nehéz erről úgy cikket írni, hogy ne magasztaljam túl a lektorálás jelentőségét, ne egy felturbózott öndicséretről szóljon ez az egész.

A lektori / korrektori munka

Fenti tevékenység alatt a nyelvi helyesség (helyesírási hibák, elütések) és a szórend (fogalmazás) vizsgálatát értem. Persze lehet ezt még tovább bontani, de itt most az a cél, hogy a laikusok is értsék.
Elsőként mondhatnám azt viccesen, hogy azért kell egy lektor, mert „Nem mindegy hogy Gizike, vagy gőzeke.”; „Tanya a Bakonyban, vagy banya a takonyban”, de hogy gyakoribb hibát említsek, amit sokan nem tudnak; az sem mindegy, hogy az „egyelőre” vagy „egyenlőre” szavakat használjuk. És persze nem is csak azért fontos, mert az olvasók egy része kifejezetten háklis a hibás szövegekre és elpártolhat az írótól, ha a mű tele van hibával.

Ahhoz, hogy lássátok, hogyan javítom a szöveget általában, ezért bemutatom a következő bekezdésen.

Ettől a Most akkor bemutatom, hgoy Íme tehát néhány sor, amelyben látni lehet, hogyan is zajlik a lketorálás lektorálás (vagyis én hogyan csinálom). Ezt a bekezdést már úgy írom, hogy elhatároztam, hogy a hibáimat bennehayom bennehagyom a szövegben. Az összeset összes hibát, a fogalmazási hibákat is. Mert nekem is kell a lekotr lektor, deezt (külön szó) én magamnak csinálom. Godolkotam Gondolkodtam azon is, kit kérjek meg, melyik egykori ügyfelemet, hogy járuljon hozzá, hogy a hibás sövegeit szövegeiből részleteket megjelenítsem közzétegyek. De rájöttem, (ha) egyszerűbb, ha saját anyagból dolgozom. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én sokszor hibásan írok, persze hozzászoktam, hogy azonnal javítom a szöveget. (Jé, leíram leírtam egy mondatot szinte hiba nélkül, (.) mármint az előzőt.) 😀 De, hogy lássátok, hogyan javítom a szöveget általában, ezért bemutattam itt, mit is csinálok. (Ez a mondat menjen a bekezdés elejére inkább, így: „De Ahhoz hogy lássátok, hogyan javítom a szöveget általában, ezért bemutatom a következő bekezdésen.”)

Persze a fenti példa hemzseg a hibáktól, egy teljesen nyers (javítatlan) szöveg korrektúráját mutatja, ez csak azért készült, mert szemléltetni kívántam, hogyan dolgozom. Meg kell jegyeznem, hogy szerencsére sokkal kevesebb hibával írtok.

Amikor árajánlatot kérnek tőlem, szoktam kérni pár oldalt a kéziratból, hogy meg tudjam nézni, milyen stílusú a szöveg, mennyi munkára számíthatok megbízás esetén, nagyjából mennyi a javítani való a kéziratban. Ebből pár oldalt ki is javítok térítésmentesen, hogy lássa az író, mire számíthat, mit kap a pénzéért.
Szerződéskötés esetén általában megállapodok az ügyféllel, hogy a helyesírási hibákat automatikusan javítom, illetve csak akkor jelzem egyszer külön az adott hibát, ha látom, hogy az egy folyamatosan elkövetett (állandó) hiba.

Ha egy-egy szót vagy mondatrészt áthúzok, mindig teszek helyette javaslatot és zárójelben azt is megmagyarázom, hogy miért kellene szerintem módosítani azt.

A korrektúra vagy lektorálás menetéről azt hiszem ennyi információ elég is, a következő cikkben jövök a folytatással, ami a tartalmi rész átvizsgálásáról szól majd, vagyis a szerkesztés szempontjaiba és menetébe ad betekintést.

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .