A lektorálás felesleges? Vesézzük ki! – 5 tévhit a lektorálásról

Az a tapasztalatom, hogy főleg kezdő íróként hajlamosak az emberek lebeszélni magukat erről a szolgáltatásról, nézzünk rá hát az okokra, mert sokszor nem kizárólag maga a spórolási szándék áll a háttérben.

  1. Bizalom hiánya, félelem a koppintástól

„Én ugyan ki nem adom a kéziratot idegennek, még lenyúlják a végén!” – Nem mondom, hogy teljesen alaptalan a feltételezés, biztos, hogy valakivel történt már ilyen. De egy alapos utánajárás, esetleg írókat tömörítő közösségi médiás csoportokban való érdeklődéssel, tapasztalatcserével megelőzhető a probléma. Sokszor azonban nem is biztos, hogy abból lesz a jó író, aki jól lektorál. Az írás jobb agyféltekés tevékenység, és nyilván nem árt, ha mindkét agyféltekét tudja használni egy lektor, de az ellenőrzés inkább bal agyféltekés tevékenység. Azt gondolom ráadásul, hogy a turpisság mindig kiderül, hamar lelepleződik. Főleg, hogy ma már a kéziratok leginkább elektronikus formában készülnek, így a létrehozás és módosítások dátuma így könnyen igazolható, még abban az esetben is, ha emberünk fifikás akart lenni és átállította a számítógép naptárját, egy hozzáértő számára ez seperc alatt kideríthető.

  1. Csináld magad – vagy mégsem?

Amikor igyekszünk meggondolni, hogy mire fordítjuk a könyvünk megjelenésével kapcsolatos – többnyire szűkre szabott – költségeket, a lektorálást, szerkesztést, vagy korrektúrát hajlamosak lehetünk a  „csináld magad” kategóriában megoldani. Legalább is eleinte, amikor hozzákezdünk ehhez a munkához. Saját tapasztalatom is azonban, hogy az önmagam által megírt történetekben jóval több hibát hagyok benne én magam is a többszöri ellenőrzés ellenére, ugyanakkor a mások írásaiban nagyon precízen kiszúrom az esetleges ellentmondásokat, szó- vagy mondatismétléseket, elütéseket és azokat a hibákat, amiket nem is olyan könnyű észrevenni, például ha a mondanivaló esetleg félreérthető lehet az olvasó számára. Ezek a hibák saját írásainkban nehezebben felfedezhetők. Az is  gyakori hiba, hogy az író nem tudja, miért nem kelendő az írása, holott esetleg az érzelmi kifejeződés hiányzik a történetből, az iskolában megtanultunk a fogalmazás órákon száraz, nem túlságosan szárnyaló fantáziával írni (vagyis úgymond szabatosan) és ezek után, még ha van is kedvünk az íráshoz, kezdetben hajlamosak vagyunk visszafogni magunkat. Bár utóbbiak inkább a szerkesztői feladatokhoz tartoznak, de jómagam ezeket is figyelemmel kísérem és pont ezek azok a dolgok, amelyeket a saját írásainkban nem igazán veszünk észre.

  1. Nem elég a helyesírás ellenőrző program?

Gondolhatnánk, hogy a helyesírást ellenőrző program elegendő lehet a szarvashibák megtalálására, de sajnos az a tapasztalat, hogy ékes anyanyelvünk szófordulataiban sokszor előfordul, hogy egy-egy téves ékezet már teljesen más jelentést ad a szavainknak, amin könnyű átsiklani. Kitűnő példa erre a „kerek, kerék és kérek” szavak, ahol csak egy ékezet került más-más helyre, mégis teljesen eltérő jelentéssel bírnak, de mivel értelmesek, a helyesírás ellenőrző program simán figyelmen kívül hagyja.

  1. Meg lehet ezt oldani családon belül is!

Valóban meg lehet oldani a rokonok, barátok segítségével, és ezt a megoldást sem kell kihagyni a lehetőségekből, de akkor számíthatsz arra, hogy nem kapsz majd őszinte értékelést. Családtagjaink sok esetben háromféleképpen reagálhatnak:

  • el sem olvassák, mert lusták,
  • vagy túlságosan lehúzzák az írói tevékenységedet és törekvésedet,
  • vagy abban is az egekig magasztalnak, ahol esetleg egy szakmabeli a javaslataival rá tud vezetni egy előrevivőbb megoldásra.
  1. Óóóó, gyorsan túl lehet ezen lenni, akkor is, ha magam csinálom!

Én viszonylag gyorsan olvasok, egy 150 oldalas könyv háromszori figyelmes átolvasása nekem kb. 4-5 nap, napi 5-6 órás munka. Igen, ez nem tévedés. Ennyit kell ülni viszonylag fegyelmezetten, a Facebook hanyagolásával, esetleg egy-egy 15 perces kávé és egészségügyi szünet beiktatásával. A kérdés már csak az, hogy tudsz és szeretsz ennyi ideig egy helyben ülni?

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .