Legyél Te is billentyűvirtuóz!

Avagy hasznos tanácsok kezdő gépíróknak / szövegszerkesztőknek

kényelmes olvasó képeValljuk be, nem mindenki hivatásos gépíró. A számítógépes programok használatát sokan egymástól tanulják el, és ugyan ez a helyzet a Word szövegszerkesztő és az Excel táblázatkezelő programok használatakor is.

Van olyan ismerősöm, aki a gépelési munka közepette véletlenül lenyomta a CAPS LOCK billentyűt például és meglepetten tapasztalta, hogy az irománya CSUPA NAGYBETŰS LETT. Viszont nem tudta ezek után, hogy hogyan lehet elkerülni ilyenkor, hogy újra kelljen gépelni az egész, már begépelt szöveget. Megmutattam neki, hogy a szöveg kijelölése után, a shift és az F3 billentyű egyidejű lenyomásával váltogatni tudja a csupa kisbetűs / csupa nagybetűs és csupa nagy kezdőbetűs variációkat.

Összegyűjtöttem ezért néhány billentyűkombinációt, ami segítséget jelent a különböző szövegek begépelése közben, könnyebbé teszi a szövegben a közlekedést, sőt egy Excel trükköt is olvashatsz a cikk végén. Ezek a kis apró trükkök nagyon jól jönnek, ha épp valamiért felmondja a szolgálatot az egered.

Word trükkök

 • Shift F3 – KIJELÖLÉS UTÁN az egész kijelölt szövegrészben a betűk méretét tudod állítani vele (CSUPA NAGYBETŰ, Minden Első Szó Nagy Kezdőbetű, illetve csupa kisbetű).
  Ez akkor jó, ha csak írsz és nem figyeled a képernyőt és észreveszed, hogy atya ég, egy félreütés miatt az egész bekezdés csupa nagybetű lett, vagy csupa kicsi, pedig naggyal akartad.
 • Ctrl jobbranyíl – Szavanként ugrálhatsz a szövegben jobbra.
 • Ctrl balranyíl – Ugyan ez, csak balra, vagyis hátrafelé ugrálsz a kurzorral.
 • Ctrl lefelé nyíl – A következő bekezdéshez ugrik, vagyis bekezdésenként közlekedik.
 • Ctrl felfelé nyíl – Ez a kombináció pedig visszafelé „ugrál” bekezdésenként.
 • Ctrl End – a dokumentum végére ugrik a kurzor.

Mi mindenre jó a NUM LOCK billentyű?

A Num Lock billentyűt (vagyis numerikus billentyűzet ki-be kapcsoló gomb) a billentyűzet jobb oldalán is érdemes használni, ehhez egy kis használati útmutató.

Ha benyomjátok és felette zölden világít egy kis gomb, akkor be van kapcsolva és a billentyűzet számait tudod használni. Érdemes kikapcsolni, vagyis ne világítson, mert akkor nem a számokat tudod vele begépelni, hanem a gombokon lévő jeleket, illetve értelemszerűen jobbra / balra / le / és fel tudsz közlekedni.

Aki nem tudná a következő gombok jelentését és funkcióit ugyanitt, annak álljon itt egy kis magyarázat. Ha a Num Lock billentyűzet ki van kapcsolva, vagyis nem világít a kis gomb, akkor ezek a funkciók használhatók. (Én kikapcsolva szoktam tartani, mert szeretem ezeket használni.)

 • 7 – Home – a sor elejére ugrasz vele.
 • 9 – PgUp (Page up) – egy képernyőnyit felfelé ugrasz.
 • 3 – PgDn (Page down) – egy képernyőnyit ugrasz lefelé.
 • 1 End – a sor végér ugrasz.
 • Del (delete) – A kurzorhoz képest a kurzor után következő karaktert törli. Értelemszerűen, ha egy sor végén állsz és alatta folytatódik még a szöveg, akkor a következő sor „ugrik fel”.
 • Ins – A szöveg felülírását lehet rajta állítani, ha lenyomod, akkor pl. egy teljes bekezdést át tudsz írni és mindig törli a következő karaktert.
  VIGYÁZAT, MERT HA BEKAPCSOLVA HAGYOD ÉS OLYAN HELYEN IS ÍGY ÍRSZ, AHOL MÁR NEM AKAROD FELÜLÍRNI A SZÖVEGET, AKKOR BIZONY ÁTÍRJA ÉS AZT VESZED ÉSZRE, HOGY ÁTGÉPELTÉL AKÁR EGY EGÉSZ OLDALT.

 

Legfelső sor használata:
F1 – Súgó
F5 – Keresés és csere
F7 – Helyesírás ellenőrzés
F12 – Mentés másként

Hogyan tudsz egyszerűen kijelölni szöveget egér használata nélkül?

Shift gomb és jobb / lefelé nyíl egyidejű lenyomásával jobbra egy karaktert, a lefelé gombbal pedig egy egész sort tudsz kijelölni,
Shift + page down egyidejű nyomásával pedig kijelölhetsz lefelé egy egész képernyőnyi szöveget.

Ha visszafelé akarsz kijelölni, akkor a bekezdés végére állsz és Shift balra nyíl, vagy Shift felfelé nyíl (balra egy karakter / felfelé egy sor kijelölése)

Új oldal beszúrása:

Ctrl Enter – Új oldal beszúrása, tehát nem automatikus oldaltörés (új oldal) beállítása.

Ráadás Excel trükk:

F2 – a cella módosítását teszi lehetővé egy gombnyomással, ha már egérrel kijelölted, vagy Tabulátorral (Caps Lock feletti gomb) vízszintesen illetve lefelé/felfelé nyíl gombokkal már a cellára léptél.

Remélem, sikerült sok hasznos információt átadnom.

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .